fbpx
Februar 1, 2018

JULIJSKE ALPE IN JULIUS KUGY

Odprtje fotografske razstave Roberta Valentija: Julijske Alpe in projekcijo multivizije o Juliusu Kugyju: "Človek, ki je govoril goram"

“Če sem videl še toliko gora, nobena ni po lepoti enaka Julijcem.”… je pisal Juliju Kugy.

“Kot alpinist, fotograf in naravoslovec sem ponovno prehodil Julijske Alpe v raznih letnih časih, s posebnim ozirom na tiste mogočne vrhove, katerim je Kugy pred več kot stotimi leti posvetil svojo romantično prozo. S spoštovanjem in občutkom sem skušal utrgati najbolj čudovite razglede, zasledovati svetlobo, okoliščine in atmosfere, ki niso bile vedno predvidljive. A najlepše in nepozabne trenutke sem doživel, ko sem taboril na najvišjih vrhovih, včasih obdan z meglo, v snegu ali pod zvezdnato streho, med barvami in tišino divjine teh gora.” Roberto Valenti

Roberto Valenti se je rodil v Trstu. Je akademski alpinist CAI (Italijanski alpinistični klub), državni učitelj  alpskega smučanja, okoljevarstvenik in fotograf naturalist. Ljubezen do alpinizma in fotografiranja, ki sta sicer povezani s Krasom, ga je s časom privedla do spoznavanja Alp in drugih evropskih vrhov, kjer je v raziskovanju novih/drugačnih izkušenj stopil v stik z neokrnjenimi naravnimi oazami tako imenovanega wildernessa na Zemlji kot so to Andi, Patagonija, Himalaja , Afrika, Aljaska in Rdeče morje.

Reportažam potovanj in fotografijam narave se je pridružilo še dodatno ovrednotenje podob preko načrtne in natančne kompozicije, ki je obogatena s posebnimi kromatskimi in okoljskimi pogoji.

Njegove podobe narave in gora so bile večkrat nagrajene na raznih vsedržavnih fotografskih natečajih in razstavah. Številne fotografije so bile tudi objavljene na koledarjih in v številnih strokovnih revijah.

V letu 2015 je dobil nagrado »Luigi Medeot« za najboljši scenarij na natečaju Alpi Giulie Cinema z multivizijo  »L’Uomo che parlava alle Montagne – Človek, ki je govoril goram«, avdiovizualnim projektom o Juliusu Kugyu in o Julijskih Alpah.

Preko fotografije in drugih interakcijskih multimedijskih izraznih oblik skuša pripovedovati lastne izkušnje v zvezi z naravo in svetom.

O multiviziji “Človek, ki je govoril goram”

Alpinist in romantični raziskovalec, glasbenik, strasten botanik, dober poznavalec ljudi in pisatelj velike miline; Julius Kugy nam je zapustil zapuščino strani, polnih poezije in čustev, ki pričajo o njegovi ljubezni do Julijskih Alp. Več kot stoletje kasneje je Roberto Valenti s spoštovanjem in globoko občuteno želel znova prehoditi njegove gorske poti, bivakirati na vrhovih, potopljen v barve in tišino teh divjih gora.

  • Realizacija in fotografije: Roberto Valenti
  • Besedila: Julius Kugy, Diego Masiello in Roberto Valenti
  • Bralca: Maurizio Zacchigna in Elke Burul

Multivizija je v italijanščini, pred projekcijo bomo prebrali povzetke branih tekstov. PRIDRUŽITE SE NAM!

Organizator:

  • Triglavski Narodni Park

Lokacija

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. OK Več...